Ми вирішили запустити рубрику #антимонопольщикипояснюють. Сподіваємося вона стане у нагоді журналістам, держслужбовцям та політикам, молодим юристам та економістам, що прагнуть глибше зрозуміти суть, причини та наслідки актуальних подій у сфері регулювання конкуренції.

Перша публікація – стосовно порушення АМКУ нової справи щодо ПрАТ “МХП” 

 https://amcu.gov.ua/news/komitet-pochav-rozglyad-spravi-shchodo-prat-mhp

Відповідно до прес-релізу Комітету порушено справу проти МХП щодо придбання Лубним’ясо (Skott Smeat) без дозволу Комітету. 

У Комітеті дізналися про угоду із інформації у медіа. Власне у цьому і полягає проблема, адже закон вимагає отримувати дозвіл АМКУ до закриття угоди. Мета такої вимоги закону – недопустити створення монополій або інших антиконкурентних наслідків.

Звісно, не всі угоди потребують погодження з Комітетом, а лише ті, учасники яких перевищують певні фінансові показники. Судячи з інформації від АМКУ, це й могло мати місце у випадку з МХП та Лубним’ясом.

Такі порушення юристи називають порушеннями із формальним складом. Тобто відповідальність наступає за сам факт неподачі заяви до Комітету, а не за суть угоди чи її наслідки для конкуренції.

Хто нестиме відповідальність? Це залежить від структури угоди. У стандартних випадках, коли придбаються акції чи частка у товаристві, відповідальність несе покупець – у цьому випадку МХП.

Які санкції будуть застосовані? Максимальна межа штрафних санкцій – це 5% від обороту групи компаній. На практиці штрафи становлять від 500 тисяч до 50 млн грн.

Чи може АМКУ скасувати угоду? АМКУ має повноваження звернутися до суду щодо скасування угоди у випадку якщо вона спричиняє негативні наслідки для конкуренції. Проте з практичної точки зору, такий розвиток подій малоймовірний.

Як можуть надалі розвиватися події? Скоріш за все, АМКУ встановить факт неподачі заяви та визначить штраф. При цьому, МХП та Лубним’ясо можуть паралельно подати заяву на дозвіл АМКУ і, хоч із запізненням, отримати дозвіл Комітету.

Які цікаві питання аналізу можуть виникати під час конкуренційного аналізу транзакції? Ключовим питанням у аналізі угод є визначення меж ринків. Оскільки учасники цієї угоди реалізують передовсім м’ясо птиці та яловичину, має постати питання про ступінь взаємозамінності різних видів м’яса.А

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *